Produktu uzturvērtība

Šajā programmā pieejamā sistēma palīdzēs izvēlēties tos produktus, kas vajadzīgi iespējami veselīgāka ēdiena pagatavošanai. Precīzi noteikt visas uzturvielas ko saņem. Apskatam paraugu brokastīm.




Brokastis

Auzu pārslu putra ar svaigu tomātu un avokado 1 personai



Enerģijas 330 kcal
Proteini 10.3g
Ogļhidrāti 42,5 g
Šķiedrvielas 8.2 g
Tauki 14.9g

1 ēdamkarote olīveļļa
100 gr neapstrādātas pārsalas
1/2 avokado
1 tomāts

Sagatavošana

Auzu pārslas katlā aplej  ar vārošu sāls ūdeni, uzliek vāku un tur apmēram 10 min.  līdz tās  kļūst mīkstas.  Kad tās ir gatavas nosveriet vēlreiz. Vajadzētu būt 300 gr gatavas auzu putras. Pasniedz dekorējot ar 1/2 avokado un tomātu visu aplejot ar 1 ēdam karoti olīveļļas. Izmantojot šīs programmas ietvaros pieejamo kalkulatoru iegūstam šādu rezultātu.


Ar proteīnu mēs uzņemam enerģiju, veidojam šūnas. Proteīns rada organismā aizsargvielas pret infekcijām, piedalās vielmaiņas procesā. Ar proteīniem jāuzņem 10 līdz 15% no visa nepieciešamā enerģijas daudzuma.













 Minerālvielas ir neorganiskas vielas, kas ir neaizstājama uztura sastāvdaļa, jo tās ir nepieciešamas organisma dzīvības procesiem un normālai attīstībai. Minerālvielas nodrošina organisma audos neitrālu reakciju un noteiktu osmotisko spiedienu, piedalās šūnu kairinājuma – uzbudinājuma procesos, veicina vai kavē dažādu fermentu darbību, tā ietekmējot visdažādākās vielmaiņas norises.

Lai arī vitamīni nesatur kalorijas, tie ir avots vielmaiņas procesiem organismā, kas nodrošina normālu cilvēka augšanu un attīstību. Katram vitamīnam cilvēka organismā ir savs uzdevums un vieta. Cilvēka organisms pats nespēj ražot vitamīnus (izņemot D vitamīnu), tāpēc tie jāuzņem ar ēdienu vai uztura bagātinātājiem.






Tauki mūsu organismā dod enerģiju radot tās rezerves, piegādā taukos šķistošos vitamīnus, veido šūnas, nodrošina siltumizolāciju, rada mehānisku izolācijas slāni ap sevīški jūtīgiem orgāniem, piemēram nierēm, pēdas velvēm. Ar taukiem jāuzņem 20 līdz 30% nepieciešamās enerģijas daudzumu.





Šis ir brokastu paraugs ar iegūto rezultātu analīzi. Ik dienas nepieciešams izvēlēties daudzveidīgu uzturu. Pievienosim pusdienu recepti un skatīsimies kā tabula mainās ar uzņemto uzturvērtību daudzumu.

Pusdienas

Vārīti turku zirņi ar tomātu un avokado mērci 1 personai











Enerģijas 879,7 kcal
Proteini skat tabulā
Ogļhidrāti skat tabulā
Šķiedrvielas skat tabulā
Tauki skat tabulā

1,5 ēdamkarotes rapšu eļļa cepšanai
350 gr vārīti turku zirņi
1 avokado
2 mazi tomāti

Sagatavošana

Izmērcētus un vārītus turku zirņus apcep uz pannas kopā ar garšvielām, un smalki sagrieztu tomātu.


Pusdienu ēdienkarte kalkulatorā, kurš aprēķina ko apēdam ,summējas pie brokastu ēdienkartes. Skatamies kas parādās tabulās.



Piemēru attēloju vadoties no mana svara un auguma. Uz šo brīdi no divām ēdienreizēm vēl nav pilnībā nodrošināts enerģijas daudzums ko vajag uzņemt ar olbaltumvielām vai proteīns.








Pilnībā izpaliek B12 vitamīns. Arī D vitamīna nav. Tātad tas jaņodrošina lietojot papildus vitamīnus. Ar šādu ēdienkarti uzņemts pietiekoši folijskābe un A vitamīns.












Šeit parādās, ka noteikti papildus vajadzētu lietot kompleksi D vitamīnu ar kalciju. Arī par dzelzi nāksies padomāt.












Šī tabula atspoguļo uzņemto enerģiju ar taukiem.














Aminoskābes, kas ir neaizvietojamas un noteikti jāuzņem ar uzturu pēc šādas ēdienkartes rāda, ka trūkst metionīns, kas spēlē svarīgu lomu tauku apmaiņā un holesterīna samazināšanā.










Šajā paraugā ēdienkarti sastādiju vadoties pēc pieraduma, ko biežāk gatavoju. Pavisam cits rezultāts būtu, ja izanalizē ieteiktās receptes, kas pieejamas 28 dienu programmā. Pieejamas ir vairāk kā 100 receptes te ir paraugi
 http://uzturaprogramma.blogspot.dk/p/recepsu-krajumi.html



Lai saglabātu normālu svaru un veselību ēdienkarti ieteicams ievērot pēc ieteiktām receptēm, jo tās ir izveidotas pēc veselīgā uztura principiem. Pasūti un izmēģini šo programmu arī TU!


Uzdod jautājumus rakstot man uz e mail

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru